Friday, June 10, 2011
Friday, June 03, 2011
Διαφορές ανάμεσα στη Ashtanga Yoga και τη Vinyasa Yoga
Διαφορές ανάμεσα στη Ashtanga Yoga και τη Vinyasa Yoga
Στη Vinyasa Yoga έχουμε δύο διαφορετικούς τρόπους άσκησης
Α. gentle vinyasa flow – χαλαρή και θεραπευτική άσκηση γιόγκα απόλυτα συνδεδεμένη με την αναπνοή και κίνηση .
προέρχεται κατά βάση από τον Krishnamacharya και τον T.K.V. Desikachar .
Το μάθημα ξεκινά πάντοτε με χαιρετισμούς στον ήλιο για ζέσταμα , με χαλαρή εκτέλεση , υπάρχουν πολλές παραλλαγές , έξι φορές ή πολλαπλάσιες φορές του έξι .
Το πρόγραμμα ασκήσεων σχεδιάζεται από το δάσκαλο και μέσα στο μάθημα ανάλογα τη διαίσθηση του , ποτέ δεν κάνουμε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα . Ξεκινάμε με τις ορθές ισορροπίες , ακολουθούν οι ορθές θέσεις , χαμηλές ισορροπίες , ασκήσεις σε καθιστή θέση , ευλυγισίες κλειδώσεων , κάψεις κορμού πίσω , στροφές και τέλος ανάποδες θέσεις .
Κάνουμε τις ασκήσεις που γίνονται και στης δύο πλευρές πρώτα στη δεξιά πλευρά μετά προς τα αριστερά .
Βασικός κανόνας σε όλο το πρόγραμμα είναι να προσπαθούμε να επιλέγουμε τις άσανα έτσι ώστε η μία άσανα μετά την άλλη να επιδρά σε διαφορετικά σημεία του σώματος . Δεν κάνουμε δηλαδή όμοιες ασκήσεις στη σειρά τη μια μετά την άλλη . Αυτό συμβαίνει μόνο στια κάψεις κορμού προς τα πίσω ( σανίδες ,κόμπρα , ακρίδες , τόξα )που γίνεται κατά κανόνα με αυτή τη σειρά κάνουμε διαφορετικές παραλλαγές για να μην κάνουμε το ίδιο μέρα με τη μέρα .
Για να είναι θεραπευτική η άσκηση θα πρέπει μετά από μια κάμψη εμπρός να τεντωθεί το σώμα προς τα πίσω και γενικά να ακολουθεί μια άσανα με διαφορετική επίδραση στο σώμα .
Θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι άσανα που δείχνουν να μοιάζουν σαν στάση του σώματος επιδρούν εντελώς διαφορετικά κάθε λεπτομέρεια έχει μεγάλη σημασία ,αλλάζοντας κάτι σε μια άσανα έχει διαφορετική επίδραση .
Να σημειώσω ακόμα ότι σπάνια κάποιος πολύ έμπειρος δάσκαλος επιλέγει στο gentle yoga flow , κατά κανόνα στις ορθές ασκήσεις και τις ορθές ισορροπίες να δείξει ένα πρόγραμμα όπου ξεκινά να κάνει σειρά ασκήσεων πρώτα από τα δεξιά 5 –10 ασκήσεις και μετά ολοκληρώνει αυτό το κύκλο των ασκήσεων από την άλλη πλευρά , αυτό γίνεται μόνο στο gentle yoga flow και όχι σε δυναμική μορφή yoga .
Β. dynamic vinyasa flow – άσκηση με δύναμη και κίνηση – παρουσιάστηκε μετά την ashtanga yoga άρα έχει σημαντικές επιδράσεις και από τον Pattabhi Jois .
Ξεκινά κατά κανόνα με χαιρετισμούς της ashtanga yoga όπου κάνουμε 5 +5 ίσως συνδυάζεται με την αναπνοή unjiaja της ashtanga ή με μία πιο απλή παραλλαγή της unjiaja το πρόγραμμα ασκήσεων βασίζεται στις παραπάνω αρχές .
Δεν κάνουμε δηλαδή σειρές όμοιων ασκήσεων όπως στη ashtanga yoga . Για αυτό το λόγο το πρόγραμμα είναι πιο εύκολο για τον ασκούμενο , έτσι είναι σχεδιασμένο να κουράζεται λιγότερο το σώμα απαιτεί και προσφέρει μεγαλύτερη ευλυγισία και ένα πιο λεπτό τύπου σώματος από την ashtanga που προσφέρει πιο πολύ προπόνηση δύναμης και αντοχής και ένα περισσότερο αθλητικό σώμα .
Η ashtanga yoga είναι σχεδιασμένη να είναι πιο δύσκολη και απαιτητική για τον ασκούμενο το πρόγραμμα ασκήσεων είναι δοσμένο με κάθε λεπτομέρεια .
H Vinyasa Yoga απαιτεί περισσότερα από τον δάσκαλο , για να γίνει σωστά , που θα πρέπει να έχει την γνώση και εμπειρία να μπορεί να σχεδιάσει το πρόγραμμα ασκήσεων ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες τις τάξεις και να μπορεί κάθε φορά να δείξει κάτι διαφορετικό χρειάζεται διαίσθηση , ένστικτό ,γνώσεις , ταλέντο , αφοσίωση ,τόλμη και διάθεση για αυτοσχεδιασμό .
Asthangafriends